CKB

Češki startup Yieldigo zaključio investiciju vrijednu 2 miliona eura sa J&T Ventures, Alchemist Accelerator i PortfoLion

15.10.2020.

Češki startup Yieldigo zaključio investiciju vrijednu 2 miliona eura sa J&T Ventures, Alchemist Accelerator i PortfoLion

Američki Alchemist Accelerator iz Silikonske doline i mađarski fond preduzetničkog kapitala PortfoLion ulažu 2 miliona eura u Yieldigo zajedno sa J&T Ventures. Brzorastuća kompanija koju su osnovala tri češka matematičara pomaže međunarodnim maloprodajnim lancima da postignu bolje rezultate primjenom cjenovne politike zasnovane na vještačkoj inteligenciji.

Pored Češke i Slovačke, platformu kompanije Yieldigo koriste maloprodajni lanci u Poljskoj, Njemačkoj, Ukrajini i Rusiji. Primjenom vještačke inteligencije, platforma omogućava trgovcima koji posluju putem interneta i na tradicionalan način jednostavno određivanje i upravljanje cijenama za desetine hiljada proizvoda u stotinama različitih prodavnica na osnovu preciznih predviđanja.

Oslanjajući se na interne podatke, konkurentnu poslovnu inteligenciju, opšte tržišne trendove i razne druge izvore, Yieldigo omogućava trgovcima da bolje postignu svoje ciljeve. Platforma im pruža podršku u povećanju tržišnog udjela, ostvarivanju veće profitabilnosti ili unapređenju preciznosti planiranja. Klijenti obuhvataju mrežu supermarketa, apoteka i drogerija, a kompanija pomaže tradicionalnim prodavnicama i prodavnicama koje posluju putem interneta.

„Koristićemo ovu investiciju za ubrzanje i jačanje širenja kompanije Yieldigo na evropskom maloprodajnom tržištu i za finansiranje daljeg razvoja i primijenjenih istraživanja. Finansiranje će nas odvesti korak bliže našem cilju da postanemo globalno najtraženiji alat sljedeće generacije za automatizovano određivanje cijena“, istakao je suosnivač kompanije Yieldigo, David Klečka. Matematičari Radim Dudek, Jiří Psota i Klečka osnovali su kompaniju 2016. godine koja je nakon samo dvije godine počela da posluje sa profitom.

Tri osnivača su u početku bila uključena u matematička istraživanja u oblasti cijena karata, a zatim su odlučili da prenesu svoje iskustvo u sektor maloprodaje. Na osnovu transakcionih i drugih podataka, njihov sistem može da predvidi na koji će način kupac najvjerovatnije donositi odluke u različitim situacijama. Yieldigo je nedavno od Gartnera dobio prestižnu preporuku Cool Vendor, što je uspjeh koji je do sada ostvarilo svega nekoliko čeških kompanija. Za svoju inovativnu tehnologiju, kompanija Yieldigo je takođe osvojila nagradu Microsoft za 2019. godinu u kategoriji FMCG (tržište maloprodaje visoko obrtnih proizvoda) i e-Tail (maloprodaja putem interneta). Jedan od globalnih partnera kompanije Yieldigo je konsultantska kompanija Nielsen. Kompanija trenutno ima tim od oko 35 ljudi u Pragu i kontinuirano raste.

“Sektor maloprodaje podržan tehnologijom jedan je od osnovnih ciljanih segmenata investiranja J&T Ventures. Yieldigo ima potencijal da postane globalni lider u optimizaciji maloprodajnih cijena uz pomoć vještačke inteligencije, a otkad smo se prvi put sastali sa Yieldigo timom, otkrili smo odličan proizvod koji je prilagodljiv različitim potrebama, dobro prihvaćen i sa dokazanim poslovnim modelom, kao i pametne, ambiciozne osnivače sa izvanrednim timom. To je sjajan primjer inovativne tehnološke kompanije koja može da raste i da se širi globalno čak i tokom trenutne ekonomske i pandemijske krize i pretvori je u priliku”, izjavio je Adam Kočík, generalni direktor J&T Ventures.

„Tražimo ambiciozne timove sa izrazitom stručnošću u svojoj oblasti rada i globalnom vizijom. U Yieldigo timu pronašli smo izuzetne matematičare koji su spremni da izvrše uticaj na maloprodaju. Kao član OTP bankarske grupe, PortfoLion ima izrazito iskustvo u oblasti maloprodaje u dvanaest zemalja, i nadamo se da će to pomoći ubrzanju regionalne ekspanzije kompanije Yieldigo. Takođe se radujemo što ćemo zaključiti svoju prvu investiciju sa kompanijom J&T Ventures koja blisko sarađuje sa Davidom i timom“, dodao je Aurél Pásztor, partner u Portfolion Ventures, opisujući sklopljeni posao.


Alchemist Accelerator

Alchemist Accelerator je inicijativa podržana preduzetničkim kapitalom koja se fokusira na ubrzani razvoj startup kompanija u početnoj fazi investiranja koje finansiraju preduzeća (a ne klijenti). Primarni kriterijumi praćenja akceleratora su timovi, sa akcentom na izuzetne tehničke suosnivače. Alchemist Accelerator je šestomjesečni program koji prihvata oko 25 kompanija svaka četiri mjeseca. U prosjeku, kompanije koje su prihvaćene dobijaju 36.000 dolara za finansiranje razvoja. Alchemist program se zasniva na mentorstvu, prodaji i prikupljanju sredstava sa ciljem da pomogne kompanijama u ranoj fazi da pribave početna sredstva ili ostvare seriju A i steknu prvih nekoliko klijenata. Preko 40% ovih kompanija zaključi razvojni ciklus u roku od 12 mjeseci od Alchemist Demo dana.

PortfoLion Venture Capital
HU-1123, Alkotás u. 53, Budimpešta

PortfoLion je kompanija sa sjedištem u Budimpešti koja upravlja preduzetničkim i privatnim kapitalom i član je OTP Grupe, najveće bankarske grupacije u regionu Centralne i Istočne Evrope. PortfoLion posjeduje više od 15 godina iskustva u pružanju podrške kompanijama da ostvare svoje razvojne vizije. Trenutno, sa ukupno 230 miliona eura sredstava, kompanija je u potrazi za sljedećom značajnom investicijom širom Evrope.


Yieldigo, s.r.o.
Jungmannova 750/34, Nové Město, 110 00 Prag

Yieldigo je češka kompanija za razvoj softvera i softverskih usluga, osnovana 2016. godine, koja koristi naprednu matematiku i vještačku inteligenciju za inovativno donošenje dnevnih i strateških odluka o određivanju cijena. Na taj način omogućava ostvarivanje poslovnih ciljeva klijenata kompanije uključujući mrežu supermarketa, apoteka i drogerija. Yieldigo omogućava menadžerima odgovornim za određivanje cijena da kontinuirano obračunavaju prave dnevne cijene kako bi ostvarili svoje poslovne ciljeve. To postiže na osnovu ponašanja kupaca maloprodajnog lanca utvrđenog iz realnih transakcionih podataka i odabrane cjenovne strategije, uz pomoć jedinstvene dugoročno održive Yieldigo tehnologije vještačke inteligencije i podršku stručnjaka za cijene.