CKB

Savjeti za bezbjedno korišćenje elektronskih kanala

22.04.2020.

Savjeti za bezbjedno korišćenje elektronskih kanala

Imajući u vidu osjetan porast hakerskih aktivnosti od početka pandemije virusa korona, pri čemu su meta dominantno korisnici digitalnih usluga, Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka (PDB), članice OTP Grupe, savjetuju klijentima da budu oprezniji prilikom korišćenja svojih podataka na internetu.

Korisnici usluga elektronskog i mobilnog bankarstva širom svijeta najčešće dobijaju maliciozan e-mail sa instrukcijama za aktivaciju naloga, promjenu lozinke ili ažuriranje korisničkih podataka. Nekoliko korisnika CKB GO usluge dobili su e-mail slične sadržine sa informacijom da je potrebno da produže svoj nalog klikom na link koji je poslat unutar ove lažne e-mail poruke.

Ne reagujte na ove lažne e-mail poruke ako ih slučajno dobijete.

Banke nikada od svojih klijenata ne bi tražile preduzimanje bilo kog načina identifikacije putem e-mail-a, SMS-a ili telefona.

U slučaju da je neko od naših klijenata ipak odgovorio na ovakav e-mail, potrebno je da kontaktira Call Centar na broj telefona 19894 (CKB) ili 19900 (PDB). Nakon poziva Call centru, molimo da lažnog pošiljaoca prijavite i Nacionalnom timu za odgovor na računarske incidente www.cirt.me, kao i Agenciji za zaštitu ličnih podataka.

Pogledajte brošuru "Bezbjednost na internetu".