Nagrađene kompanije u okviru trećeg OTP Programa za startup-ove

Treći OTP Program partnerstva sa startup kompanijama: u okviru svog online Demo dana, održanog 20. maja, 13 startup kompanija učesnica predstavilo je rezultate tromjesečnog pilot perioda publici koju je činilo više od 1100 učesnika, uključujući rukovodstvo OTP grupe, investitore i predstavnike korporativnih sponzora Programa. Rješenjima sa najvećim poslovnim potencijalom biće data mogućnost da se uživo predstave tokom 6-mjesečne faze implementacije koja počinje u junu.

Najavljen u jesen 2019. godine, treći OTP Program partnerstva sa startup kompanijama pozvao je inovativna preduzeća sa prethodno potvrđenim rješenjima da se prijave za rješavanje ukupno 63 poslovna izazova. Za program se prijavilo 370 startup kompanija iz 56 zemalja, a 13 je imalo priliku da sprovede zajedničke pilot projekte sa mađarskim i stranim članicama OTP grupe, uz podršku sponzora dodijeljenih za određene domene.

Iako se pilot period poklapao sa širenjem koronavirusa, 10 od 13 pilot projekata realizovano je u skladu sa prvobitnim planom, dok će preostali projekti svoje završne faze imati tokom ljeta. Nakon uvodne nedjelje Programa u Budimpešti, obuka za podršku opšteg razvoja poslovanja održana je putem interneta, obezbjedivši startup kompanijama 33 sata radionica i 43 sata pojedinačnog mentoringa. U međuvremenu, pored predstavnika Banke, učesnici su dobili i podršku Programskih partnera, uključujući stručnjake iz EIT Digital, HubHub, INV Fintech, Mastercard, Microsoft, McKinsey Panorama i PortfoLion, za ulazak u sljedeću fazu poslovnog razvoja.

Tromjesečni pilot period zaokružen je online Demo danom, koji je timovima obezbijedio veliku međunarodnu prisutnost jer je prezentacije pratilo više od 1100 gledalaca. Na kraju događaja, 5 startup kompanija je dobilo posebne nagrade od Programskih partnera i publike:
 • Zahvaljujući HubHub-u, svih 13 timova je dobilo tromjesečno članstvo i pristup HubHub-ovim prostorijama za rad; pored toga, HubHub će takođe podržati EDUardo kroz posvećeni mentoring i produkciju njihovog promotivnog videa.
 • Uz marketing benefite i opcije on-line konferencija, kompaniji The Waay je ponuđena podrška za povećanu vidljivost unutar profesionalne zajednice od strane EFMA, međunarodne profesionalne organizacije za banke i osiguravajuća društva.
 • Microsoft je nagradio TrustChain nagradom za najbolju kompaniju u razvoju (za najbolju scaleup kompaniju) nudeći brojne mogućnosti mentoringa.
 • Pioneers i njegova sestrinska kompanija The Minted ponudili su EDUardo-u konsultacije u vezi sa EU grantovima i ulaganjima preduzetničkog kapitala.
 • Na osnovu glasova publike, nagrada za najbolju prezentaciju dodijeljena je LutherOne-u. Nagrada je omogućila timu da imenuje dobrotvornu organizaciju kojoj će Banka, u ime startup kompanije, donirati sredstva u iznosu od 500,000 HUF. Na osnovu odluke LutherOne-a, iznos će biti doniran nevladinoj organizaciji Svetluska koja pomaže licima sa oštećenim vidom.
"OTP banka vidi trenutnu, povećanu potražnju za digitalnim rješenjima kao šansu, i spremni smo da uspješno odgovorimo na promjenljiva očekivanja u kojima saradnja startup kompanija, pored naših unutrašnjih inovativnih inicijativa, igra presudnu ulogu," istakao je zamjenik generalnog direktora OTP banke Antal Kovács.

Direktor OTP LAB-a András Fischer nalazi sjajan primjer zajedničkog zalaganja na nivou Grupe u činjenici da se Program odvijao prema svom prvobitnom rasporedu uprkos izazovima koje je donio koronavirus. „Činjenica da je 13 pilot projekata uspješno realizovano čak i u turbulentnoj situaciji sa kojom se trenutno suočavamo, i da su oni uživali podršku viših rukovodilaca kako u Mađarskoj, tako i u podružnicama koje su učestvovale, uključujući Albaniju, Hrvatsku, Rusiju i Srbiju, jeste dokaz da je podrška inovacijskim projektima i opravdana, i blagovremena.“

U nastavku je spisak 13 startup kompanija koje su učestvovale u programu i njihova rješenja:

 • Banzai Cloud (platforma za kontejnerizaciju za brzi razvoj, implementaciju i skalabilnost aplikacija zasnovanih na cloud-u)
 • Edgetier (inteligentni savjetnik za podršku aktivnosti call centra, koji daje obrasce odgovora na dolazne upite)
 • EDUardo (platforma za online simulaciju poslovanja za obuku zaposlenih kao u realnim uslovima obuke)
 • Finqware (API agregator platforma sa fokusom na region centralne i istočne Evrope)
 • Linistry (servis za podršku čekanja u redu na daljinu putem korisnikovog mobilnog telefona)
 • LutherOne (sveobuhvatna HR platforma za lako slanje povratnih informacija u realnom vremenu i mjerenja učinka)
 • Mostly AI (softver koji stvara sintetičke skupove podataka iz stvarnih podataka koji ne sadrže lične podatke i koji je pogodan za testiranje)
 • Neticle (internetska platforma za praćenje medija i analizu sentimenta)
 • Realmonitor (aplikacija za pregled cijena nekretnina radi pomoći u kupovini kuća po najpovoljnijoj cijeni)
 • Sanostro (usluga koja nudi širok spektar investicionih signala za investicione analitičare)
 • Scolvo (mobilna aplikacija za podršku prodaji kod posjeta klijenata od strane korporativnih bankarskih konsultanata)
 • The Waay (bankarstvo koje se bazira na životnom stilu sa relevantnim ponudama usklađenim sa životnim okolnostima klijenata)
 • TrustChain (provjera druge ugovorne strane, elektronski potpisi i digitalno ugovaranje u jednoj platformi za B2B partnere).
Treći OTP Program partnerstva sa startup kompanijama dokazao je da koordinisano upravljanje saradnjom startup kompanija na nivou Grupe nudi brojne pogodnosti kako kompanijama učesnicama tako i uključenim bankama članicama. Shodno tome, Banka razmatra načine za dalje širenje programa. Tokom jesenjeg perioda website www.otpstartup.com pružiće zainteresovanim startup i scaleup kompanijama informacije o daljim mogućnostima saradnje sa Bankom.

Novosti