CKB

Krediti za otkup tržišnih viškova

  • Namjena kredita: otkup tržišnih viškova.
  • Iznos zajma: po preporuci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
  • Kamatna stopa: svake godine se obnavlja Ugovor o saradnji, gdje se definišu iznosi, visina kamatnih stopa i iznos subvencija
  • Otplate:
    • mjesečno / jednaki anuiteti ili rate/.

Opis proizvoda

Proizvod je namijenjen kompanijama koje posluju u oblasti mesne (prerađivačke) industrije, po osnovu preporuka Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ovim kreditima se omogućava finansiranje otkupa stoke, u prvom redu jagnjadi, od domaćih poljoprivrednika. Na taj način se kompanijama olakšavaju sezonska naprezanja koja su neophodna u periodima otkupa i početka procesa prerade proizvoda.

Kompaniji se odobreni iznos stavlja na raspolaganje, pri čemu je rok otplate 8 mjeseci, uz grejs period do određenog datuma u januaru naredne godine (u odnosu na godinu odobrenja).

Banka je proizvod uvela 2005. godine. Ovaj proizvod je ekskluzivan na tržištu Crne Gore, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Suština ovog proizvoda je smanjenje finansijskog naprezanja kompanija koje posluju u oblasti mesne industrije, a koja je prepoznata kao strateška i razvojna grana crnogorske privrede. Na taj način se ublažavaju efekti sezonskih oscilacija gotovine u kompanijama, a uz to su uslovi finansiranja izuzetno povoljni, prvenstveno zbog plaćanja kamatne stope koja je manja od stope inflacije u Crnoj Gori.

CKB je jedina banka u Crnoj Gori koja do kraja može da isprati tekuće i razvojne potrebe kako malih i srednjih preduzeća, tako i velikih kompanija.

Cijena proizvoda

Cijena proizvoda, odnosno visina kamatne stope utvrđuje se na osnovu ekonomsko-finansijske analize kompanije, kreditne istorije, prometa preko računa kod CKB-a, kvaliteta i vrijednosti kolaterala itd.

Kako do kredita?

Da biste aplicirali za kredit iz ove linije, potrebno je kontaktirati Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje šalje prijedlog Banci o potencijalnim korisnicima kredita i uslovima finansiranja. U slučaju da Ministarstvo preporuči Vašu aplikaciju za finansiranje, potrebno je dostaviti dokumentaciju, kako je navedeno u Uputstvu za kredit, i formirati odgovarajući zahtjev. U zahtjevu je potrebno navesti osnovne informacije o poslovanju kompanije, planove za budući period, opisati odnose sa većim kupcima i dobavljačima, opisati kolateral koji je kompanija spremna da ponudi kao sredstvo obezbjedjenja traženog kredita i drugo. Bitno je da na zahtjevu budu potpis ovlašćenog lica i pečat kompanije.

Formulisani zahtjev se, zajedno sa potrebnom dokumentacijom, ostavlja na recepciji Banke. Nakon toga, zahtjev dolazi do kreditnog referenta koji priprema prijedlog za Kreditni komitet, koji donosi odluke o odobravanju pristiglih zahtjeva. Nakon okončanja procesa odlučivanja, kreditni referent će obavijestiti klijenta o tome da li je njegov zahtjev odobren i pod kojim uslovima.

Informacije

Za sve dodatne informacije posjetite najbližu poslovnicu CKB-a ili pozovite CKB Call Centar na 19894.