CKB

S&P podiže rejting OTP-a i OTP Mortgage banke

22.02.2019.

S&P podiže rejting OTP-a i OTP Mortgage banke

S&P Global Ratings je izjavio da je u utorak podigao rejting dugoročnog i kratkoročnog boniteta mađarskoj OTP banci i njenoj podružnici OTP Mortgage banci sa "BBB-/A-3" na "BBB/A-2", izvijestila je državna novinska agencija MTI.

Istovremeno, S&P je potvrdio svoje "BBB- / A-3" rejtinge za dugoročne i kratkoročne kreditne rejtinge emitenta (ICR) za obije banke. Izgledi ostaju stabilni.

Aktivnosti vezano za rejtinge uslijedile su nakon povećanja rejtinga Mađarske sa "BBB-" na "BBB" u petak, podstaknutog "dobrim izgledima za rast u zemlji, podržanim visokim nivoom privatne štednje i realnim dodacima na plate koje održavaju domaću potražnju, kao i tekućim proširenjem izvoznih kapaciteta u automobilskom sektoru i sektoru usluga. "

"Sada vidimo manji rizik od neispunjavanja važnih obaveza od strane OTP banke koje bi mogle biti zaštićene efektivnim procesom sanacije", izjavio je S&P.

"OTP nastavlja da koristi svoju dominantnu konkurentnu poziciju u Mađarskoj, geografsku rasprostranjenost kroz poslovanje u inostranstvu, dobru kapitalizaciju i poboljšane pokazatelje kvaliteta aktive", dodala je rejting agencija.